Tanulmányi kirándulás Budapesten

Tanulmányi kirándulás Budapesten

2024. április 23-án a Művészet- és művelődéstörténet kurzus hallgatói Pilkhoffer Mónika vezetésével egynapos budapesti tanulmányi kiránduláson vettek részt. A hallgatók jártak a Kiscelli Múzeum Lajta Béla kiállításán, megtekintették a Schiffer-villát, a Zeneakadémia épületét, majd az MTA könyvtárát.

Tanulmányi kirándulás Budapesten

 


 

2024. április 23-án a Művészet és művelődéstörténet című kurzus keretein belül a hallgatóság számára lehetőség nyílt egy tanulmányúton való részvételre. A budapesti tanulmányút célja az egyetemi előadások keretein túlmutató tapasztalati ismeretszerzés volt. A cél elérése érdekében tanárunk – Pilkhoffer Mónika – változatos programtervet készített számunkra. Az egyes állomásokon különböző stílusirányzatokat ismerhettünk meg, illetve szakmai programokon vehettünk részt.

Első állomásunk a 18. század közepén barokk stílusban – a trinitáriusok kolostorának – épült Kiscelli Múzeumba vezetett. Itt a Lajta Béla 150 – Budapesti épületsorsok című időszaki kiállítást tekintettük meg. A tárlat tervvázlatokon, maketteken, látványterveken és néhány ma is álló épület eredeti bútorain keresztül kísért minket az építész munkásságának különböző szakaszain. Az archív képeken és tárgyakon túl – a kreativitást kedvelő tanárszakosok nagy örömére -beleszínezhettünk Lajta egy-egy visszatérő ornamentikájába. 

Schiffer-villa

Kiscelli csoportkép​​​​​

Második állomásunk a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum épületébe vezetett. Látogatásunk célja az 1910 és 1912 között épült Schiffer-villában elénk tárulkozó szecessziós alkotások megcsodálása volt. A hallban színes belső tér fogadott minket, melynek domináns alkotása Kernstok Károly hét méter magas színes üvegablaka. A pécsi szál az épület belső falait díszítő Zsolnay csempékben rejlett. A villában részletesen hallhattunk az építtető Schiffer Miksa üzleteiről, családjáról, sőt még visszahúzódó személyiségéről is. Nem volt hiábavaló házigazdánk üdvözlő mondata, – „Vigyázzanak, NAV objektumba érkeztek” – ugyanis Schiffer Miksa dolgozószobájában egy a NAV által lefoglalt hamisított termékekből rendezett bemutatót is megtekinthettünk.

A művészet forrása

A szecessziót ugyan nem, de a Schiffer-villát magunk mögött hagytuk és utunkat a Zeneakadémia felé folytattuk tovább. A ZAK-ban egy épületlátogatáson vettünk részt, így megcsodálhattuk a Solti György Kamaraterem egyediségét, illetve az emeleti előcsarnokban található A művészet forrása című freskót. Valamelyest bepillantást nyertünk az Akadémia hallgatóinak életébe is, ugyanis ottjártunkkor a Nagyteremben diplomakoncert-próba zajlott. A ZAK hallgatóinak szokásait átvéve – a vizsgákhoz való szerencsénk meghozásának reményében – mi is megsimogattuk a lépcsőházban található Zsolnay eozin gömböket.

Utolsó programunk a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ látogatása volt. Itt egy előadást hallgathattunk meg a MTA létrejöttéről, illetve az MTA Könyvtárának működéséről. Ezután különböző kötetekkel ismerkedhettünk, majd a terepen is kipróbálhattuk magunkat, ugyanis lehetőségünk nyílt betekinteni a Könyvtár olvasótermébe. Tanulmányutunk során folyton pécsi vonatkozásokat véltünk felfedezni. Az MTA-ban ez, az előadóterem falát díszítő Vasarely festményben bújt meg.

Kovács Tibor

Történettudományi Intézet - Modernkori Történeti Tanszék